Homepage | Contact

Martin's Astronomy Page

Quote

"The world is my country, and science is my religion." ~ Christian Huygens, 17th century Dutch astronomer

Diverse Links

Op Martin's Astronomie Pagina staan een aantal projecten waar ik aan gewerkt heb, of nog steeds aan werk. Als je informatie wilt over deze projecten, schroom dan niet om een e-mail te sturen via de Contact-knop.

 

  Bouw van een 12" Dobson

Hieronder een kort overzicht met foto's van mijn zelfbouw teleskoop.


Mijn 12" Computergestuurde Dobson

Toen ik besloten had dat ik zelf een teleskoop wilde bouwen ben ik eerst na gaan denken over de "eisen" en "wensen" die ik had. In ieder geval zou het een 12"er worden. Waarom? Tja, waarom eigenlijk. Ik had een 80mm APO refractor, en wilde iets "groots" bouwen voornamelijk voor deep-sky observaties. In mijn hoofd was een 12"er het maximaal haalbare voor een eerste zelfbouw. Verder zat hier geen verdere logica achter... De rest van de eisen en wensen die ik kon bedenken en ook op papier heb gezet waren de volgende:


Ontwerp

Tja, dan nu het eigenlijke bedenken van de ontwerp. Als ik de oude powerpoint open waarin ik de eisen en wensen in heb gezet, eenvoudige design tekeningen heb gezet, en een hele zwik leveranciers van onderdelen dan val me op dat ik deze presentatie als ondertitel "Dream or Reality" had gegeven. Ik kan er ellenlange lappen tekst over schrijven, maar uiteindelijk heb ik vanuit mezelf, zonder (veel) te spieken op het internet een "klasiek" ontwerp gemaakt. Veel bouwtekeningen gemaakt op de ouderwedse manier, papier en potlood. Veel berekeningen in excel. En deze zo ook gebouwd.
Het is een f/5.3 geworden, maar achteraf had ik wellicht een iets snellere moeten maken.
Later heb ik sommige onderdelen uitgetekend in TuboCad 2D, zie hiernaast het ontwerp van de 2e versie van de spiegelbox.


Maken of kopen

Zoal gezegd de optische en andere precisie onderdelen zijn gekocht, en oh ja, ben meteen ook maar doorgegaan met het computeriseren. Zie hier de belangrijkste gekochte onderdelen:


Uitdagingen en probelemen

Waren er nog problemen bij de bouw dan? Die waren er genoeg, maar voornamelijk 2 dingen:


En wat hebben we geleerd?

Nou, heel veel dingen, maar voornamelijk hoe lastig het toch is om een goede teleskoop te bouwen. Wat ik de volgende keer anders/beter zou doen? Hier komt de lijst: